Selawat Berjemaah Dalam Trak Akhirnya Dik0mp4un Kerana lngkar S0P PKP.

Pasir Mas: Seramai 37 jemaah dik0mpaun kerana meI@nggar pr0sedur 0perasi standard (S0P) Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP) selepas dipercayai menunaikan solat berjemaah di dua surau di Mukim Chetok, T0k Uban di sini, kelmarin.

Menurutnya, sebanyak 28 sa.man dikeluarkan di lokasi pertama diper!ksa, manakala sembilan lagi diberikan kepada jemaah di surau kedua.

Ketua P0Iis Daerah Pasir Mas Asisten Komisioner Mohd Nasaruddin M Nasir berkata, kesemua jemaah terbabit terdiri daripada lndividu berusia antara 20 hingga 70 tahun dikes@n lngkar dengan S0P dalam pemer!ksaan pada 9 malam itu.

“Mereka diken@kan kmpaun atas kes@Iahan tdak memakai peIitup muka selain menunaikan solat Isyak berjemaah walaupun sudah sedia maklum bahawa t.idak dibenarkan sepanjang PKP ini.

“Ia jelas meIanggar SOP termasuk penj4rakan fizikal yang bukan sahaja boleh membhayakan, malah memberi rlsiko kepada penvIaran C0vld-19.

“Masyarakat sepatutnya mematuhi segala arahan kerajaan demi keselamatan bersama terutama untuk mengek.ang peningkatan jumlah mngsa C0vld-19 yang semakin memblmbangkan di Kelantan,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Sebelum ini, satu video berdurasi 22 saat tuIar di media sosi4l yang memaparkan sekumpulan individu dithan dan sedang berselawat di atas kenderaan p0Iis dipercayai ketika di bawa ke Ibu Pejabat PoIis Daerah (lPD) Pasir Mas.

Mohd Nasaruddin berkata, terdapat juga jemaah yang terdiri daripada kanak-kanak berusia antara lima hingga 10 tahun tetapi atas budi bicara, pihaknya hanya memberi nasihat memandangkan mereka individu di bawah umur.

“Pihak kami akan terus membuat r0ndaan dan pem@ntauan untuk mengenal pasti mana-mana kumpulan atau individu yang meIanggar S0P selain mengalu-alukan kerjasama masyarakat setempat untuk melp0rkan kepada p0Iis jika berlaku di kawasan mereka.

“P0Iis tdak akan berk0mpromi dengan mereka yang melakukan kes@Iahan membab!tkan pelnggaran S0P terutama di sepanjang skatan pergerakan penuh yang bermula hari ini.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! GK

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @GengKepoh

Sumber : dbongkar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*