Viral Rakaman LuahanHati Abam B0mba Lepas Kes KenaPukol Masa Bagi Bantuan

KUCHING : Jabatan Bomba dan Peny.elamat Malaysia (JBPM) Sarawak k.esal apabila anggotanya dis.erang ketika melakukan t.ugas memadam keba.karan sebuah rumah di Kampung Belipat, Lawas, petang semalam.

Pengarah JBPM Sarawak, Khirudin Drahman, berkata ia keja.dian pertama s.erangan terhadap anggota bomba ketika sedang menjalankan t.ugas berlaku di Sarawak.

Khirudin berkata, anggota bomba terb.abit bert.indak profesional ketika menjalankan tugas memadam keb.akaran itu.

“Beliau juga bert.indak balas melalui saluran yang betul iaitu dengan membuat l.aporan polis berhubung kej.adian itu pada jam 9.14 malam tadi.

“Bagaimanapun, kira-kira jam 12.45 tengah malam tadi, atas budi bicara, anggota bomba terb.abit menarik balik laporan polis yang dibuat selepas menerima permohonan maaf daripada pelaku yang meny.esal dan menyedari kes.alahan yang dilakukannya,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Khirudin berkata, lelaki yang meny.erang anggota bomba terb.abit mend.akwa g.agal mengawal emosi selepas melihat rumah p.usaka mereka m.usnah terb.akar.

Dalam video berdurasi 56 saat yang tular sejak semalam, sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Lawas sedang memadam keb.akaran sebuah rumah pada jam 3.18 petang.

Pada mulanya, seorang lelaki dilihat meng.amuk dan mengh.empas barang sambil mem.arahi anggota bomba yang sedang menjalankan tugas.

Tidak lama selepas itu, seorang lagi lelaki tiba-tiba meny.erang anggota bomba dari arah belakang menyebabkan anggota terb.abit terjatuh.

Menurut Khirudin, dalam i.su itu, JBPM menunjukkan sikap p.rofesional ketika menjalankan tugas dan sentiasa bertoleransi serta bertimbang rasa dalam menangani sebarang i.su atau ma.salah yang dihadapi.

“Perlu dingatkan bahawa merujuk kepada A.kta Perkhidmatan Bomba 1988, S.eksyen 51, adalah satu kes.alahan bagi mereka yang bersengaja menc.aci, meny.erang, meng.acau, menghalang atau mengang.gu Pegawai Bomba, Pegawai Bomba B.antuan atau Pegawai Bomba Sukarela yang bert.indak dalam melaksanakan tugasnya atau mana-mana orang lain yang memb.antu JBPM di bawah a.rahan tertentu pegawai bomba,” katanya.

Beliau berkata, jika dis.abitkan, individu terbabit boleh did.enda tidak melebihi RM 50,000 atau dipe.njarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali.

“Justeru, JBPM berharap perkara seperti ini tidak lagi berulang pada masa akan datang dan masyarakat harus menyokong usaha JBPM dalam p.rogram pencegahan keb.akaran dan juga a.ktiviti bomba komuniti.

“P.rogram yang dilaksanakan JBPM sangat bermanfaat terutamanya di dalam mencegah ins.iden keb.akaran dan t.indakan awal yang boleh diambil sekirannya berlaku keb.akaran,” katanya.

Sumber: beritaharian via online malaya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*