LagiKes TertukarBayi. Selepas 20 Tahun, Gadls Ini DedahMacamana B0leh Jadl

Kuala Lumpur: Bagaikan kisah dalam sinetron, dua keluarga terpaksa melalui kisah t.ragis apabila tiga bayi yang dilahirkan 20 tahun lalu, rupa-rupanya tertukar dipercayai ak.ibat kec.uaian petugas kesihatan sebuah hospital di Kota Bharu, Kelantan.

Lebih mem.eritkan, keja.dian itu hanya disedari apabila Adryani Iwani Ibeni Yanin, 20, kembarnya Adryana Iwani, 20, dan kembar sebenarnya Noratirah Husin, 20, pada September tahun lalu selepas ujian a.sid deoksiri.bonukleik (DNA) dilakukan.

Adryani Iwani berkata, keja.dian itu mula terb.ongkar ketika dia berada di tingkatan empat sewaktu mengikuti kem motivasi apabila secara tidak sengaja berjumpa dengan pelajar dari sekolah lain yang mend.akwa mukanya seiras dengan rakan sekolah mereka, Noratirah.

“Saya kemudian meminta gambar Noratirah daripada pelajar itu sebelum dia berkongsi akaun Instagram (IG) Noratirah yang dikatakan seiras dan sebaya dengan saya.


Kredit Gambar
“Apabila saya maklumkan perkara itu kepada kakak, dia mengiakan persamaan ketara wajah kami, namun mama (panggilan untuk ibu) berpandangan sebaliknya menyebabkan saya tidak ambil p.eduli selepas itu dan menganggapnya seperti pelanduk dua serupa,” katanya baru-baru ini.

Bagaimanapun bagaikan sudah ditakdirkan, mereka akhirnya bertemu buat kali pertama secara bersemuka di Karnival Jom Masuk U di sebuah pasar raya di Kota Bharu pada Mac 2019 menyebabkan masing-masing terpana apabila melihat persamaan yang ketara dari segi wajah dan b.entuk badan.

“Saya terkejut, sebelum ini hanya dengar daripada kawan-kawan kata ada orang muka sama dengan saya, sekali tengok, eh…betullah ada orang muka serupa dengan saya. Belum pernah lagi saya berhadapan dengan perkara sedemikian,” katanya.

Menurutnya, aki.bat terlalu terk.ejut masing-masing hanya berpandangan antara satu sama lain dan berlalu tanpa menyapa, namun perkara itu disedari oleh rakan-rakan yang lain.

Katanya, keja.dian itu tidak berakhir di situ dan ia berlarutan hingga Ogos tahun lalu apabila seorang rakannya memaklumkan tarikh lahirnya sama dengan Noratirah iaitu pada 19 Ogos selepas dia memuat naik dalam media sosial gambar majlis sambutan hari lahirnya yang diadakan di rumah.

Menurutnya, Noratirah kemudian menghubunginya melalui IG dan bertitik tolak daripada itu, banyak perkara dibincangkan dan mendapati terlalu banyak persamaan untuk disifatkan sebagai kebetulan menyebabkan mereka mengambil keputusan untuk melakukan ujian DNA.

“Selepas berbincang, kedua-dua keluarga sepakat melakukan ujian DNA di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan bagi mengenal pasti sama ada terdapat pertalian antara kami,” katanya.

Pelajar Diploma Kejururawatan berkenaan menjelaskan, ujian DNA itu dilakukan menggunakan sampel d.arah membabitkan dirinya, ibunya (Siti Aminah Ismail, 66), Adryana Iwani, Noratirah dan bapa Noratirah, Husin Omar.

“Apabila keputusan keluar, kami amat terkejut terutama mama yang terduduk dan men.angis selepas mengetahui keputusan ujian DNA ialah 99.99 peratus menunjukkan saya dan Noratirah ialah pasangan kembar, anak kepada Ibeni Yanin Mohd Salleh dan Siti Aminah.

“Adryana Iwani yang sebelum ini didaftarkan sebagai pasangan kembar saya pula ialah anak kandung kepada Husin Omar dan Rahmah Isa (mening.gal dunia pada 2018) yang sebelum itu membesarkan Noratirah,” katanya.

Sementara itu, kakak Adryani Iwani, Ayu Haryani, 42, pula berkata, ibu mereka memaklumkan, doktor yang bertugas tidak pernah memaklumkan sama ada kembar yang dilahirkan ketika itu adalah kembar seiras atau sebaliknya.

“Tetapi disebabkan tag nama di kaki kedua-dua mereka nama mama, jadi keluarga kami tidak pernah terfikir tentang perkara itu dan beranggapan mereka kembar tidak seiras,” katanya.

Ayu Haryani berkata, berdasarkan rekod pada sijil kelahiran, Noratirah dilahirkan pada 1.14 pagi, diikuti Adryana Iwani (1.27 pagi) dan kemudiannya Adryani Iwani (1.34 pagi).

Menurutnya, apabila diketahui keputusan ujian DNA, ibu mereka tidak dapat menerimanya dan pada peringkat awal, perkara itu juga tidak did.edahkan kepada sesiapa kerana risau ia memberi kesan ps.ikologi terutama kepada Adryana Iwani.

Katanya, walaupun keputusan ujian DNA sudah diketahui, Ayu Haryani berkata, keluarganya itu tetap menganggap Adryana Iwani sebahagian daripada sembilan adik-beradiknya dan akan memintanya untuk terus tinggal bersama memandangkan adik-beradik kandungnya yang lain semuanya sudah berkahwin.

“Ibu kandungnya pula sudah tiada manakala ayahnya mening.gal dunia selepas dua bulan ujian DNA diketahui,” katanya dan menambah mereka sekeluarga melantik peguam dan kini dalam proses mengambil ti.ndakan u.ndang-u.ndang terhadap pihak yang berkenaan.

Pada masa sama juga Noratirah yang sebelum ini tinggal bersama ayahnya di Kampung Pulau Kundur, Kota Bharu sudah berpindah dan tinggal bersama keluarga kandungnya di Kampung Langgar, Kota Bharu sejak Januari lalu.

Tips bagi mengelakkan isu bayi tertukar selepas bersalin

Menurut pengalaman ibu kepada lima orang anak, Marsitah Ismail, dia berkongsikan mengenai beberapa prosedur dari proses bersalin sehingga keluar wad di hospital kerajaan.

#1. Sebelum bersalin di hospital kerajaan, jururawat yang bertugas akan meminta sepersalinan pakaian bayi. Jadi ibu-ibu boleh cam pakaian bayi semasa jururawat bagi untuk menyusukan bayi selepas dibersihkan, dilabel (pasang tag) dan dipakai dengan pakaian yang dibekalkan.

#2. Selepas bayi keluar dari perut ibu, nurse akan membuat pemeriksaan kesihatan bayi. Membersihkan bayi dan memakaikan tag nama di kakinya (nama dan nombor kad pengenalan ibu, tarikh bersalin, masa bersalin dan jantina).

#3. Jika bernasib baik, si ayah akan dapat jumpa bayi sebentar untuk diazankan. Jadi si ayah akan mengecam rupa bayi, selaluinya suami akan ambil beberapa keping gambar sebagai kenangan.

#4. Sebelum keluar dari wad, beberapa pemeriksaan di laluan pintu keluar wad dan hospital oleh guard. Akhir sekali barulah tag di kaki bayi akan ditanggalkan.

Semoga ibu-ibu yang bakal bersalin, terutamanya buat pertama kali sedikit sebanyak tahu mengenai prosedur hospital dengan perkongsian ini. Kadang-kadang kita alpa dan mamai sebab kes tertukar bayi ini sangat jarang berlaku.

Kredit : HMetro

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*