Zarina Zainuddin pelik wang simpanan anak sebanyak RM23,000 berbaki RM3. Sekali bila check

Pelakon, Zarina Zainuddin terkejut apabila anak bongsunya, Adam, 15, membelanjakan lebih RM10,000 untuk membeli tiga permainan video dalam talian sehingga wang simpanannya hanya berbaki RM3.

Zarina ketika dihubungi berkata, dia hilang kata-kata apabila wang simpanan sebanyak RM23,000 untuk kegunaan masa depan pendidikan anaknya itu kini hanya berbaki RM3.

“Selama ini, saya memang beri dia kad bank untuk mudahkan dia membeli data internet atau makanan dalam talian. Saya tak terfikir langsung yang dia akan menggunakan wang yang saya kumpul dalam akaun peribadinya untuk membeli permainan video itu.

“Menggigil satu badan apabila dapat tahu wang itu ‘lesap’. Adam mengaku dia membeli tiga permainan video dalam talian yang setiap satunya berharga RM3,000 hingga RM5,000,” katanya kepada Harian Metro.

Terdahulu, Zarina berkongsi video di Instagram yang memperlihatkan Adam mengaku kesilapan yang dibuat dan berasa kesal dengan tindakannya itu.

PADAM VIDEO SEBAB KENA TEGUR

Bagaimanapun, Zarina sudah memadam video itu kerana dikecam netizen yang mendakwa pelakon itu menjatuhkan air muka dan membuka aib anaknya.

Zarina berkata, dia tidak berniat untuk mengaibkan anak bongsunya itu sebaliknya mahu perkara ini menjadi iktibar dan teladan kepada ibu bapa lain.

“Saya muat naik video itu bukan suka-suka atau nak aibkan anak. Saya cuma nak bagi teladan supaya ibu bapa di luar sana mengawasi pergerakan anak-anak di rumah, lagi-lagi dalam keadaan sekarang ini macam-macam boleh berlaku.

“Saya sudah memadam hantaran itu dan saya beritahu Adam yang saya nak dia menghargai apa yang saya lakukan untuknya selama ini. Sebagai ibu saya sangat terkesan dengan benda ini tapi orang luar tak faham perasaan saya. Mereka ingat saya muat naik video untuk tujuan nak malukan dia.

“Nak malu apa? Dia bukan mencuri atau merogol anak orang. Dia cuma beli permainan video menggunakan duit dia sendiri dengan jumlah yang begitu besar. Dia mencalarkan kepercayaan saya. Jadi apa yang malunya? Mereka yang kata macam ini tiada fikiran ke?

“Takkanlah nak simpan keburukan anak. Saya kongsi supaya orang luar juga ambil langkah sama dengan memantau pergerakan anak masing-masing. Saya dah terkena, jadi saya tak mahu orang lain pun sama,” katanya.

Zarina berkata, dia sangat tegas dengan anak-anak dan jika buat salah kena mengaku kesilapan yang dibuat dan kena tanggung kesan kesalahan itu.

Berikut 3  permainan video dengan kos paling tinggi dalam sejarah.

1,Grand Theft Auto IV – RM391 juta

Dengan kos penghasilan permainan video Grand Theft Auto IV sebanyak RM391 juta, ia diiktiraf sebagai permainan ke-5 termahal di dunia. GTA IV telah dilancarkan pada April 2008 untuk konsol Xbox dan PlayStation 3.

Permainan ini memaparkan kehidupan seorang veteran perang, Niko Bellic dan cubaannya untuk memulakan hidup baru. Permainan ini dimainkan melalui sudut pandangan orang ketiga.

GTV IV dianggap sebagai permainan video dengan grafik terbaik ketika mana ia dilancarkan dan mendapat rating 9.5.

2. Call of Duty Modern Warfare 2 – RM780 juta

Permainan video Call of Duty Modern Warfare 2 merupakan antara yang mempunyai kos termahal di dunia ketika ia dilancarkan pada tahun 2009 iaitu RM780 juta.

Ia merupakan permainan video peperangan politik 1st person pertama untuk Microsoft Windows, PlayStation 3 dan Xbox 360.

call of duty modern warfare 2 game permainan video dengan kos paling mahal di dunia

Menurut skala penilaian oleh Metacritic, permainan ini skor 94% dan dipuji disebabkan oleh ciri-ciri “in-built multiplayer”. Dalam hanya 24 jam pertama pelancaran yang dilancarkan dalam 4 versi pemasaran yang berbeza-beza, sebanyak 4.7 juta unit terjual.

3. Star Wars: The Old Republic – RM780 juta

Permainan video Star Wars: The Old Republic adalah antara salah satu permainan multiplayer paling diiktiraf dan termahal pernah dihasilkan dengan kos RM780 juta.

Ia berlaku di zaman selepas tempoh keharmonian di antara Empayar Republik dan Empayar Sith.

star wars the old republic permainan video dengan kos paling mahal di dunia 2

Permainan ini dibahagikan kepada dua bahagian, anda boleh menyertai mana-mana bahagian bergantung kepada karekter yang anda mahu main.

Satu bahagian mewakili kumpulan baik dan satu lagi kumpulan jahat. Selepas 3 hari dilancarkan, permainan video ini mendapat 1 juta pengikut di seluruh dunia.

Kredit: HMETRO,https://iluminasi.com/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*