Pernah Mengadu Cara Layanan Di Penj4ra Medan. Ini 5 Fakta Tentang Pemerglan Arwah Benjy Ibrahim

Berita bekas pelakon, Benjy Ibrahim menlnggal dunia pagi tadi mengejvtkan dunia seni tanah air tidak terkecuali dari negara seberang.

Pemerglan Benjy pada usia 42 tahun aklbats4kit 4sma diratapi semua sahabat dan rakan artis yang turut mengucapkan salam takzlah buatnya. Berikut 5 fakta tentang kem4tian Benjy yang kami rangkumkan dari pelbagai sumber.

Menlnggal Dunia di Medan, Indonesia

Menurut laporan dari Astro Awani, anak lelaki kepada Allahy4rham Azean Irdawaty mengh3mbuskan nafas terakhir di sebuah hospital di Medan, Indonesia pada hari ini, Ahad 11 Julai 2021.

Selepas mendengar khabar berita dvka ini, difaham ayah Benjy, Khairil Anwar Zainal Mukhtar Rashidi sedang mendapatkan bantuan dari pejabat Konsulat Jeneral Malaysia di Medan, Indonesia untuk pengurusan jen4zah.

Sudah Lama Mengalami masalah 4sma

Sebelum pemerglan Benjy, Setiausaha Agung Seniman, Mohd Hafiz Mohd Nafiah sempat menghubungi aktor berbakat ini. Katanta Benjy mengalami masalah 4sma dan alat sedut (inhaler) yang dia perlukan kosnya agak mahal di sana.

Menurut Hafiz, harganya sekitar RM300 dan pihak penj4ra tidak menyediakan ub4t ini kerana jenis yang digunakan itu bukan seperti biasa.

Mula Merasa Tert3kan Di Penj4ra Medan Indonesia

Seperti yang dilaporkan di Astro Awani, pada Disember 2018, Presiden Seniman, Zed Zaidi pernah melawat Benjy di penj4ra berkenaan. Ini disusuli kunjungan Mohd Hafiz yang memberi sumbangan kepada pelakon terbabit, April tahun 2019.

Dalam pertemuan itu, Hafiz bimbang akan kesihatan ment4l Benjy yang telah lebih tiga tahun menerima hukvman di penjra itu. Kataya, pada masa itu Benjy dikatakan dia agak tertkan . Ini kerana penjra di sana sangat berbeza jika dibandingkan dengan fasiliti, keselesaan dan cara layanan dan sebagainya di Malaysia.

Hukvman 11 Tahun Penjara

Untuk info, Pada 18 Oktober 2017, Benjy dijatuhkan hukvman penjra selama 11 tahun tiga bulan selepas didapati bersalah oleh Mahk4mah Daerah Medan, Indonesia. Benjy ditvduh memiliki d4dah jenis meth4phet4mine seberat 4.5 gram yang disembunyikan pada bahagian dubvrnya.

Menlnggalkan Anak Berusia 16 Tahun

Benjy merupakan seorang pelakon lelaki popular pada era 90an di Malaysia. Beliau merupakan anak lelaki tunggal pelakon dan dramatis terkenal, Allahy4rhamah Azean Irdawaty. Benjy mula dikenali sebagai pelakon sejak zaman kanak-kanak lagi iaitu melalui filem Perempuan (1988).

Dia berkahwin dengan Safiya Stephanie Kar-Leng Leen namun berc3rai pada tahun 2013 dan mempunyai seorang anak, Firdaus Juan Benjamin berusia 16 tahun.

Tinggalkan wasiat kepada ahli keluarga

Pelakon Benjy Ibrahim telah meninggalkan wasiat kepada ahli keluarganya untuk dia dikebu.mikan di Medan, Indonesia sekiranya dijemput Ilahi di negara seberang itu.

Berkongsi cerita dengan Astro AWANI, adik Allahy.arham Benjy, Inessa Irdayanty berkata, abangnya yang mesra dipanggil Ben tidak mahu ahli keluarga atau mana-mana individu berdepan kesulitan untuk membawa jena.zahnya pulang ke tanah air.

“Sejak dahulu lagi, sebelum COVID-19 bermula lagi, Ben sudah lama pesan, kalau apa-apa jadi dekat kepada dia di sana, tak perlu bawa balik jen.azah ke Malaysia. Dia minta sedekahkan Al-Fatihah, biar keb.umi di sana.

“Jadi dia (Benjy) memang wasia.tkan dekat kami sejak dari dahulu lagi,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI pada Ahad.

Menjelaskan situasi selepas dimaklumkan berkenaan pemergian abangnya itu, Inessa berkata, mereka sekeluarga masih lagi berbincang sebelum membuat kata putus berkenaan proses pengurusan jen.azah Benjy.

“Selain wasiat yang ditinggalkan Allah.yarham, perkara kedua yang kami pertimbangkan adalah untuk menyegerakan urusan jena.zah secepat mungkin.

“Kami juga tidak mahu melewat-lewatkan proses penge.bumian kerana kita tidak mahu apa-apa komplikasi seperti kelewatan dan sebagainya sekiranya kami ingin bawa pulang jena.zah (ke Malaysia),” katanya.

Benjy yang juga anak kepada aktres Allah.yarham Azean Irdawaty menghembuskan nafas terakhir di sebuah hospital di Medan, Indonesia pada Ahad akibat penyakit as.ma.

Berita pemergian Benjy itu dimaklumkan oleh ayah Benjy, Khairil Anwar Zainal Mukhtar Rashidi kepada Astro AWANI.

Rakaman Audio Adik Perempuan Benjy

Al-Fatihah…

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : https://murai.my/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*