Mengejvtkan! Tanah Bernilai RM2.75 Juta Dijual. Ini Yang Terjadi Dengan Harta Peninggalan Tan Sri Jins Samsudin

Kehebatan seniman Allahyarhm Tan Sri Jins Samsudin tidak dapat disangkalkan lagi. Bukan sahaja peminat filem tempatan yang tidak dapat dilupakan malah rakan artis seperti Datuk Yusof Haslam dan Ogy Ahmad Daud turut mengakui perkara yang sama.

Yusof Haslam pernah menyatakan semangat juang Allahyarhm dalam dunia wayang sememangnya sangat dikagumi. Ogy juga pernah menceritakan bahawa arwh merupakan seorang yang menekankan aspek disiplin dalam melakukan kerja.

Umum diketahui, Jins Samsudin juga merupakan seorang seniman yang mempunyai harta kekayaan yang tersendiri. Dalam diam rupanya harta tersebut telahpun dijual oleh anaknya iaitu Putera Hang Jebat.

Terdahulu dua anak kepada pelakon Jeffrey Jins dan Hang Tuah @ Shazrin memfailkan sman terhadap anak ketiga arwh, Putera Hang Jebat atas dakwan memalsukan dokumen surat wakil sebidang tanah seluas 0.265 hektar yang terletak di Kampong Pasir, Gombak.

Menurut Hang Tuah, tanah tersebut telah dijual dengan harga RM2.75 juta pada 2015 tanpa pengetahuannya.

“Tanah ini dijual tanpa pengetahuan saya. Perkara ini terb0ngkar apabila saya membuat semakan status tanah di Pejabat Tanah dan Galian Gombak pada 2015. Ini pun atas nasihat pegvam. Saya dimaklumkan, tanah itu sudah dijual kepada individu lain.

“Saya mengesyak1 penjualan tanah itu menggunakan tanda tangan pal.su arwh. Sedangkan arwh dis4hkan mengh1dap penyakit Alzheimer pada 2011. Mustahil arwh boleh menurunkan tanda tangan dengan kemas.

Dalam pada itu, tujuan Hang Tuah mengambil tind4kan undang-undang itu bagi menuntut keadilan untuk kesemua waris-waris Allahyarham.

“Ini adalah jalan terakhir bagi mendapatkan keadilan semua pihak. Saya dan Jeffrey tak dapat satu sen pun. Memandangkan Jeffrey menetap di Singapura, jadi apa yang dibuat ini pun untuk dia juga selaku anak sulung.

“Sejujurnya, sed1h apabila terjadi perkara ini. Sepatutnya tak perlu pun sekiranya mendapat kerjasama daripada pihak Jebat.

Dia juga memberitahu semasa hayat arwh masih hidup, dia pernah memberitahu ingin membahagikan harta tersebut secara sama rata untuk anak-anaknya.

Hang Tuah, Jafri dan Hang Jebat merupakan adik-beradik berlainan ibu.

Jafri ialah anak hasil perkahwinan pertama Jins dengan seniwati Rahmah Rahmat.

Allahyarham kemudian bercer4i dan berkahwin dengan Jamilah Shukor dan mendapat Hang Tuah.

Beliau kemudian berkahwin untuk kali ketiga dengan Halijah Abdullah dan dikurniakan dua orang anak iaitu Putera Hang Jebat dan Putera Hang Nedim.

Jins Shamsuddin meninggl dun1a pada 1 Mac 2017 pada usia 82 tahun akibt ses4k nafas selepas menikmati cucur kodok pemberian isteri.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*