Allahuakbar, Akhirnya Ini Keputusan Pihak Mahkmah Utk Yassin Sulaiman Yg Buat Ramai Terkejvt

Penyanyi nasyid dan komposer, Yasin Sulaiman meluahkan rasa lega dan bersyukur selepas dibebaskan atas tuduh4n menged4r d4dah berbahaya jenis g4nja oleh Mahkamah Majistret Petaling Jaya, hari ini.

Menurut laporan Sinar Harian, penyanyi berusia 47 tahun itu mengucapkan terima kasih atas sokongan ahli keluarga dan orang ramai yang dijadikan sebagai sumber kekuatan selama ini.

“Alhamdulillah, saya mengikut proses dan peruntukan undang-undang sedia ada dan saya amat bersyukur dengan keputusan ini.

“Tidak lupa juga ucapan terima kasih saya kepada rakan dan keluarga yang banyak memberikan sokongan, merekalah sumber kekuatan utama saya,” kata penyanyi lagu Mimpi Laila itu.

Sementara itu, abang Yasin iaitu Zain Sulaiman, berkata, dia sekeluarga bersyukur dengan keputusan tersebut walaupun adiknya itu tidak dapat bersama mereka untuk meraikan Aidiladha nanti.

“Kami semua bersyukur dengan perkembangan kes ini, walaupun Aidiladha ini kami tidak dapat beraya dengannya, namun alhamdulillah…

“…kami lega dengan perkembangan kes yang Yasin hadapi ini. Saya harap rakan-rakan, teman akan terus mendoakan untuk Yasin,” ujarnya.

Yasin atau nama penuhnya Muhammad Yasin Sulaiman dilepaskan tanpa dibebaskan daripada tuduhan menged4r d4dah berbahaya jenis g4nja anggaran berat 214 gram, pada Mac lalu.

Tak wajar menjenayahkan kan4bis – Yasin Sulaiman

Penyanyi dan komposer terkenal yang kini dipenjarakan di Sungai Buloh, Yasin Sulaiman, 47, meluahkan pandangan bahawa penggunaan kanabis tidak wajar dilihat sebagai satu jenay4h di negara ini.

Menurut Yasin, dia benar-benar berharap agar kerajaan dapat mengeluarkan kanabis daripada senarai narkotik sebagaimana yang dilakukan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Harap kerajaan Malaysia akan keluarkan kanabis daripada senarai nark0tik sebagaimana yang dilakukan oleh WHO.

“Saya rasa tak wajar kita terus menjenayahkan kanabis kerana kanabis adalah untuk tujuan rawatan dan perubatan, bukan d4dah senata-mata,” katanya.

Yasin berkata demikian ketika ditemui di perkarangan Kompleks Mahkamah Petaling Jaya, di sini, hari ini.

Selain itu, ditanya bagaimana keadaannya kini, Yasin dalam tersenyum menjawab ringkas dirinya sihat dan baik-baik sahaja.

“Saya sihat, Alhamdulillah. Semuanya bagus. Rawatan dah dapat. Terima kasih kepada katanya semua pihak yang menyokong terutama Syed Saddiq, Wardina Safiyyah, kumpulan Brothers, Nurul Izzah. Terima kasih semua,” katanya lagi.

Sementara itu, peguam mewakili Yasin, Mohd Yusmadi Mohd Yusuff berkata, anak guamnya memberitahu dia hanya mendapat rawatan biasa sahaja.

Bagaimanapun, pihaknya telah membuat permohonan agar Yasin diberikan rawatan pakar kerana penyakit yang dihidapi penyanyi itu bukanlah penyakit biasa.

“Saya bercakap dengan Yasin, dia memberitahu dia hanya mendapat rawatan biasa dan kami meminta satu rawatan pakar.

“Dalam permohonan tersebut kami merujuk kepada Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM).

“Apa yang dihidapi oleh Yasin ini bukanlah sakit biasa. Dan saya rasa sangat wajar perubatan yang sebaiknya diberikan.

Terdahulu, pada 31 Mac lalu Yasin atau nama sebenarnya Muhammad Yasin Sulaiman , 47, mengaku tidak bersalah menanam 17 pokok dalam pasu plastik berisi tanah yang mana daripadanya K4nabis (ganja) yang diperolehi secara terus atau tidak langsung.

Kesalahan itu did4kwa dilakukan di sebuah unit rumah kondominium di Persiaran Surian Damansara Indah Resort Home, PJU 3, Kota Damansara di sini pukul 5.30 petang pada 24 Mac lalu (2022).

Berikutan itu pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 6B(1)(a) Akta D4dah Berb4haya 1952 yang boleh dihukum dibawah Seksyen 6B(3) akta sama Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penj4ra seumur hidup dan sebatan tidak kurang daripada enam kali jika sabit kesalahan.

Sementara itu di Mahkamah Majistret bagi pertuduhan mengedar dadah jenis sama, Majistret Zhafran Rahim Hamzah turut menetapkan tarikh sama bagi sebutan semula kes.

Mengikut pertuduh4n, penyanyi Mimpi Laila itu didakwa telah menged4r d4dah berb4haya jenis ganja anggaran berat 214 gram pada tempat, waktu dan tarikh sama.

Bagi pertuduhan itu, Yasin did4kwa mengikut Seksyen 39B (1)(a) Akta Dadah Berbah4ya 1952 dan boleh dihvkum 39B(2) akta sama yang memperuntukkan penjara seumur hidup atau g4ntung sampai mati dan jika tidak dihukum mati hendaklah diseb4t tidak kurang 15 seb4tan jika sabit kesalahan.

Bagi kesalahan mengedar d4dah, pengakuan tidak direkodkan kerana kes itu dibawah bidang kuasa Mahkamah Tinggi.

Nilai dadah yang diramp4s dianggarkan RM10,700 dan hasil pemeriksaan lanjut di bahagian sebelah dapur menjumpai satu almari dan di dalamnya terdapat tiga pokok disyaki pokok g4nja.

Pemeriksaan di dalam bilik pertama menjumpai 13 pokok dalam pasu disyaki pokok g4nja selain satu pokok tumbuhan sama di balkoni.

Mahkamah menetapkan 22 Jun depan bagi sebutan semula kes.

 

Sumber: OMM

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber :https://www.bigonewzz

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*