Duit RM13,000 Iesap pukul 2 pagi! peIik 3 transaksi berlaku tanpa TAC… ini tindakan Dr Rafidah buat ramai terkejvt

MEDIA sosial kec0h apabila pakar pervbatan terkenal Dr Rafidah Abdullah mendedahkan wang simpanan sebanyak RM13,000 les4p dalam akaun bank miliknya.

Menerusi perkongsian di Facebook, pakar buah pinggang itu meluahkan rasa kec3wa apabila wang miliknya les4p sekelip mata menerusi tiga transaksi mencur1gakan.

“Sudah hampir 30 tahun dengan CIMB. Hari ini sangat sangat kecewa dengan CIMB. Langsung tiada sekuriti. Takkan la tiga transaksi melalui CIMB click berjumlah RM13,000 pada 2 pagi hingga 2.30 pagi tidak ada tr1gger langsung? Langsung tidak ada minta kod kebenaran transaksi (TAC). Les4p dalam sekelip mata.

rafidah 1

Dr Rafidah bakal menutup akaun miliknya di bank itu dalam masa terdekat.

This is absolutely rid1culous. Saya dah rep0rt ke CIMB, polis dan sebagainya. Setakat ini feedback adalah kalau sc4mmer dah keluarkan duit, duit itu tidak akan dapat dipulangkan. Tidak apa. Saya reda,” ujarnya yang bercadang menutup akaun bank terebut dalam masa terdekat.

Menurut Dr Rafidah lagi, dia berterima kasih dengan pelbagai respons netizen selepas pended4hannya mengenai k3$ itu, namun turut simpati akan nasib m4ngsa-m4ngsa yang lain.

Dr Rafidah turut men0lak teori segelintir individu yang mend4kwa dia ada memuat turun aplikasi mencur1gakan sehingga berlakunya pencebor0han sekur1ti dalam telefon miliknya.

“Untuk pengetahuan semua, saya menggunakan iPhone dan tidak memuat naik aplikasi pel1ik. Mungkin ada yang dapat maklumat saya. Saya sudah bvang semua aplikasi di telefon dan reset.

“Saya sudah buat laporan polis, CIMB, bank yang menerima duit saya (Hong Leong), email semua dan saya telah hantar laporan ke Bank Negara Malaysia. Saya sudah anggap duit itu bukan rezeki saya.

“Tapi apa yang saya bimbang adalah apa yang saya baca. Nampak ramai sungguh yang terkena scam atau hack begini. sed1h saya dengar makcik pakcik dan rakyat yang kehilangan pendapatan dan simpanan mereka,” ujarnya lagi.

Takkan la tiga transaksi melalui CIMB click berjumlah RM13,000 pada 2 pagi hingga 2.30 pagi tidak ada tr1gger langsung?

DR RAFIDAH ABDULLAH

Dalam perkongsian terbaharu, Dr Rafidah berkata dia dihubungi pihak bank terbabit dan dimaklumkan kejadian itu berpunca daripada satu pautan yang diakses daripada telefon miliknya beberapa hari lalu.

“Terima kasih CIMB kerana menelefon saya. Katanya, saya tertekan link beberapa hari yang lepas. Link ini membolehkan satu lagi device telefon iPhone 6 untuk register untuk akaun saya.

“Soalan saya senang sahaja. Saya sudah mempunyai akaun CIMB hampir 30 tahun, pernah tak saya register dua phone untuk akaun ini? Semestinya tidak.

Dr Rafidah turut menghhantar laporan ke Bank Negara berhubung kejadian itu.

“Telefon nombor pun tak pernah bertukar. Jadi, transaksi tiga kali ke iPhone 6 yang “telah didaftar” itu tidak memerlukan TAC. Nak daftar telefon baru pun tidak memerlukan TAC. Dah kenapa pula?” ujarnya.

Dr Rafidah turut menggesa pihak bank agar meningkatkan ciri k3$elamatan demi menjami k3$elamatan pengguna, sekaligus mengelakkan kejadian serupa berulang lagi.

“Saya demand CIMB untuk perketatkan sekuriti, hanya beri satu nombor sahaja untuk CIMB click dan kalau ada register atau tukar “phone baharu atau lain”, tolonglah telefon tuan punya akaun.

I dont think this is rocket science. I expect it done immediately. Gunalah sedikit otak. Ketatkan prosedur operasi standard (SOP). Ini hak individu masyarakat Malaysia. Their hard-earned money, for goodness sake,” ujarnya yang turut berseloroh mahu membeli peti besi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: MSTAR

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*