Tak salah lelaki bernikah lebih tapi perlulah adil… Isteri pula jangan a1bkan suami, elak dekati orang batu api – PU Syed

PENDEDAHAN pengarah Syamsul Yusof yang berkahwin dua mengundang pelbagai reaksi dalam kalangan peminat juga rakan-rakan selebriti tempatan.

Kebanyakan meletakkan salah pada bahu Syamsul kerana berpoligami tanpa pengetahuan isteri pertama sehinggalah kemelvt rumah tangganya dengan Puteri Sarah Liyana itu menjadi semakin p4rah.

Berkongsi pendapat tentang isu poligami, Pencetus Ummah (PU) Syed atau Syed Mohd Bakri Syed Ishak, 41, berkata, mana-mana lelaki yang ingin berkahwin dua atau lebih haruslah menepati syarat ketat iaitu mampu daripada segi zahir dan batin serta boleh bersikap adil.

“Islam membenarkan lelaki bernikah lebih daripada seorang namun kebenaran ini datang dengan syarat yang ketat.

Syamsul mended4hkan sudah berkahwin kali kedua.

“Mereka mestilah berkemampuan dari sudut zahir dan batin. Mereka juga perlu adil mengurus masa untuk para isteri dan anak-anak, menghargai mereka dan bukan hanya terpesona dengan yang ‘baharu’ sahaja.

“Ada dalam kalangan lelaki yang anggap perkara ini hanya sekadar syarat tanpa memberi kesan jika mereka mahu berpoligami.

“Maka akan timbullah krisis rumah tangga yang akhirnya bukan menambah berkat, sebaliknya mencipta mus1bah,” katanya kepada mStar.

Sementara itu, Syed memberitahu seseorang isteri pula tidak sepatutnya mended4hkan kem3lut rumah tangga mereka kepada khalayak sehingga boleh mendatangkan a1b kepada suami sendiri.

Syed berpendapat jika wanita berdepan dengan isu poligami seperti mana berlaku kepada Syamsul dan Puteri Sarah, mereka seharusnya mencari orang terdekat yang boleh memberi nasihat dan bukannya menjadi batu api serta boleh mengh4ncurkan kebahagiaan seseorang.

“Tatkala mendapat khabar suami berpoligami janganlah terkejut, menang1s, meng4muk serta buat perkara-perkara yang boleh menimbulkan kea1ban.

Tatkala mendapat khabar suami berpoligami janganlah terkejvt, menang1s, meng4muk serta buat perkara-perkara yang boleh menimbulkan kea1ban.

PU SYED

PENDAKWAH BEBAS

“Habis semua cerita suami dided4hkan semata-mata untuk memuaskan hati sendiri. Apa lagi sekarang ini menjadi tempat luahan hati, dari orang tidak tahu, jadi tahu tentang isu rumah tangga.

“Bagi yang dimadukan, jangan rasa ini pengakhiran hubungan anda. Carilah rakan yang boleh menasihati dengan baik dan bukan ingin melihat rumah tangga anda hancur berkec4i,” jelasnya.

Pada Jumaat, Syamsul mengumumkan dia telah bernikah dengan Ira Kazar yang merupakan anak perempuan kepada pelakon Kazar Saisi di Thailand.

Sarah minta Syamsul terus jalankan tanggungjawab terhadap anak-anak.

Dalam masa sama, menerusi satu perkongsian di laman Instagram miliknya, Puteri Sarah mend4kwa Syamsul sudah lama tidak pulang ke rumah dan sukar untuk mereka berkomunikasi membincangkan mas4lah rumah tangga.

Kisah antara Syamsul dan Ira hangat diperkatakan apabila pelakon itu sebelum ini membuat pended4han madunya itu menjadi per0sak dalam rumah tangga mereka.

Malah dia juga sebelum itu mengambil tindakan mahkamah terhadap Ira atas tudvhan tersebut selain banyak berkongsi kisah per1t yang dilalui selama empat tahun rumah tangganya bermas4lah.

Syamsul dan Sarah mendirikan rumah tangga pada 8 Mac 2014 dan mereka dikurniakan dua cahaya mata iaitu Syaikhul Islam, 6, dan Summayyah 4 tahun.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: MSTAR

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*