Cantiknya Puteri ‘Azemah Ni’matul Bolkiah! Penuh Gilang-Gemilang, Majlis Istiadat Berbedak Pengantin Diraja Raih Perhatian

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam dan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha, hari ini berkenan berangkat ke Majlis Istiadat Berbedak Pengantin Diraja bagi Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri ‘Azemah Ni’matul Bolkiah dengan Yang Amat Mulia Pengiran Muda Bahar.

Majlis penuh gilang-gemilang dan adat istiadat itu berlangsung di Balai Singgahsana Indera Buana, Istana Nurul Iman.

Istiadat menculiki bedak diraja didahului oleh Baginda Sultan dan Baginda Raja Isteri kepada YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri ‘Azemah Ni’matul Bolkiah.

KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah dan KDYMM Paduka Seri Baginda Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha berkenan menculiki bedak kepada pengantin diraja, YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri ‘Azemah Ni’matul Bolkiah (atas) dan YAM Pengiran Muda Bahar (bawah).

Cucunda-cucunda KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan yang turut berangkat ke majlis istiadat berkenaan.

Istiadat menculiki bedak diraja turut dilakukan oleh bonda pengantin diraja perempuan, Datin Paduka Seri Hajah Mariam binti Haji Abdul Aziz.

Terdahulu, majlis dimulakan dengan keberangkatan YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri ‘Azemah Ni’matul Bolkiah ke Balai Singgahsana Indera Buana diapit oleh YTM Pengiran Anak Isteri Pengiran Anak Hajah Zariah dan YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Masna dengan didahului oleh 40 Sinipit yang dibawa oleh Awang-Awang diikuti oleh Juru Bini Hajah Rokiah dan dua orang Hulubalang, Hulubalang Diraja membawa Pemuras dan Karga dan Hulubalang Asgar membawa Kelasak dan Kampilan, sebatang Dian Tunggal dibawa oleh Dayang-Dayang berjalan di hadapan YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri ‘Azemah Ni’matul Bolkiah dengan diiringi oleh Yang Dimuliakan Pehin Jawatan Bini Datin Paduka Hajah Siti.

Istiadat Berbedak Pengantin Diraja didahului dengan Dikir Syarafil Anam iaitu Dikir Marhaban dan sampai sahaja kepada perenggan ‘Ya Habibi’, Kebawah Duli Yang Maha Mulia dijunjung menculiki bedak diraja kepada Yang Ter-amat Mulia dan sejurus itu diikuti oleh tembakan meriam sebanyak 17 das sebagai menandakan bermulanya istiadat.

Istiadat menculiki bedak diraja di-ikuti oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Raja Isteri dan kerabat-kerabat diraja, termasuk ayahanda dan bonda pengantin diraja lelaki.

Setelah selesai Istiadat Berbedak Pengantin Diraja Perempuan, Awang-Awang membawa masuk teks Doa Selamat untuk dibacakan oleh Mufti Kerajaan, Yang Berhormat Pehin Datu Seri Maharaja Dato Paduka Seri Setia (Dr) Ustaz Haji Awang Abdul Aziz.

YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri ‘Azemah Ni’matul Bolkiah be-rangkat dari Balai Singgahsana Indera Buana dengan penuh adat istiadat sebelum majlis Istiadat Berbedak Pengantin Diraja diteruskan bagi pengantin diraja lelaki, YAM Pengiran Muda Bahar dengan urutan adat istiadat yang sama.

Acara itu didahului oleh Dikir Syarafil Anam (Dikir Marhaban) kemudian Baginda Sultan dan Baginda Raja Isteri berkenan menculiki bedak diraja kepada YAM Pengiran Muda Bahar dengan diikuti kerabat diraja lain termasuk kedua ayahanda dan bonda pengantin diraja lelaki.

Istiadat tersebut diakhiri dengan bacaan Doa Selamat oleh Yang Berhormat Mufti Kerajaan.

Selepas YAM Pengiran Indera Setia Diraja Sahibul Karib Pengiran Anak Haji Idris menyembahkan bahawa Istiadat Berbedak Pengantin Diraja telah sempurna dilaksanakan, Kebawah Duli Yang Maha Mulia menitahkan supaya majlis ditutup.

Baginda Sultan dan Baginda Raja Isteri berserta kerabat diraja berangkat dari majlis diikuti oleh pembesar-pembesar negara serta para jemputan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: https://mediapermata.com.bn/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*