“Boarding Pass Tak Mention Am, Pm”- Ramai Pelajar Ditinggal ‘Flight’ Gara-Gara Salah Tengok Masa

Seorang lelaki yang dikenali sebagai Mohd Hisham Romel mendedahkan adiknya terpaksa menangguhkan sesi pembelajaran gara-gara terlepas ‘flight’.

Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh Mohd Hisham di laman Facebooknya, kejadian tersebut berlaku disebabkan kesilapan melihat masa yang tertera di tiket kapal terbang.

Dia menyangka penerbangan dari Sandakan ke Kuala Lumpur itu pada jam 1.15 tengahari memandangkan tiket pas masuk tersebut tidak menyatakan siang atau malam.

Bagaimanapun, sangkaannya itu meleset dan terpaksa menanggung kerugian lebih RM500.

Terlepas ‘flight’

“Ramai orang Sandakan tertinggal flight ke semenanjung. Baru perasan ada juga Air Asia buat penerbangan 1.15 pagi Sandakan ke Kuala Lumpur.
“Aku ingatkan adikku jak tertinggal flight rupanya ramai. Dalam boarding pass juga tidak di mention “am” atau “pm”. Hanya dia mention 1.15 tidak semua orang boleh tahu kiraan jam begitu pagi or petang. Auto burn tiket berharga RM 5++,” katanya.

Susulan itu, dia menitipkan nasihat kepada orang ramai supaya lebih peka terhadap tiket penerbangan yang dibeli bagi mengelakkan kejadian seperti itu berlaku.

Terlepas ‘flight’

“Bila check hari ini harga tiket RM 1.2k one way. Masyallah! Kepada kawan-kawan yang balik kampung cek betul-betul tiket flightnya jangan sampai macam kes adik aku ni terlupa tengok waktu penerbangannnya.
“Semoga kalian selamat sampai di tempat yang dituju, Allahuma Amin! Semua pelajar UIS sudah masuk asrama, adikku terpaksa tambah cuti dulu lah.” ujarnya.

Netizen tumpang simpati

Menjengah ke ruangan komen, netizen tampil menjelaskan bahawa syarikat penerbangan menggunakan sistem ’24hrs’ untuk membezakan waktu siang dan malam.

Ramai juga alami kejadian yang sama

Bukan itu sahaja, ramai yang berkongsi pengalaman yang sama namun akui kejadian tersebut datang daripada kecuaian diri sendiri.

Sumber: Facebook @Mohd Hisham Romel, OMM

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*