Dr Sheikh Muszaphar Kongsi Pengalaman Dua Kali Dapat Masuk Gaza, Boleh Buat Caprice Terkedu

Di Instagram, angkasawan negara iaitu Dr Sheikh Muszaphar memberitahu kepada umum bahawa di pernah masuk ke Gaza sebanyak dua kali sebelum ini bagi menyempurnakan misi kemanusiaan.

Sebagai salah seorang individu yang bertuah dan pernah menjejakkan kaki di sana, Dr Sheikh Muszaphar berkongsi pengalamannya sebelum masuk ke Gaza.

Ramai orang nak masuk ke Palestine

Ramai orang mempunyai pelbagai alasan untuk nak masuk ke Palestine. Saya pernah pergi ke Gaza sebanyak dua kali selama sebulan ketika perang sedang berlaku. Saya pergi atas dasar misi kemanusiaan dan memberi bantuan perubatan pada masa tersebut. Saya bekerja di Hospital Syifa dan saya menetap dengan masyarakat di sana. Saya sentiasa mendengar luahan dan derita yang dialami oleh mereka. Saya sangat memahami mereka.

Menurut Dr Sheikh Muszaphar, beliau pernah berkhidmat di sebuah hospital di Palestine semasa melakukan misi kemanusiaan. Selama sebulan di sana, beliau berjaya memahami dan mendengar luahan masyarakat di sana. Ujar beliau lagi, terlalu ramai orang memberi pelbagai alasan untuk masuk ke Palestine.

Jelas Dr Sheikh Muszaphar, masyarakat di sana dipercayai tidak mahu mana-mana individu datang ke sana. Mereka hanya mahukan bantuan sahaja seperti bantuan perubatan dan makanan. Perkara tersebut boleh dilakukan oleh badan bukan kerajaan tanpa mana-mana individu masuk ke sana. Tambah beliau, terlalu banyak lori dan bas yang masih menunggu di sempadan untuk masuk ke Palestine.

Tempat keramat

Palestine tempat keramat. Hanya Allah sahaja yang dapat membenarkan seseorang individu untuk masuk ke situ. Oleh itu buat sesuatu kerana Allah dan bukan kerana nama dan kemasyhuran. Buat dengan ikhlas dan tidak perlu hebohkan kepada umum. Buat secara senyap dan InsyaAllah Allah akan permudahkan segalanya. Cara terbaik yang kita semua boleh buat adalah memberi sumbangan menerusi NGO dan berdoa ketika solat. Sekadar berkongsi.

Di akhir posting, Dr Sheikh Muszaphar memberi nasihat kepada umum bahawa setiap perkara yang dilakukan perlu didahului dengan niat kerana Allah. Menurut beliau, Allah akan permudahkan segala urusan hambanya apabila seseorang itu mempunyai niat yang ikhlas dan tidak melakukannya kerana nama mahupun pujian.

Sumber: Dr Sheikh Muszaphar

Caprice Berangkat Ke Gaza – “Last Minute Dapat Kebenaran Masuk Cairo-Gaza”

Terdahulu Penyanyi rap dan usahawan Caprice akhirnya berjaya merealisasikan impiannya untuk menjalankan misi kemanusiaan di Gaza, Palestin.

Berita tersebut dikongsi Caprice menerusi hantaran terbarunya di laman sosial Instagram (IG), kira-kira pukul 10.30 malam tadi.

Menurut Caprice atau nama sebenarnya Ariz Ramli, dia mendapat kebenaran pada saat akhir namun berseorangan ke sana.
Bagaimanapun katanya, dia bersyukur dan memohon pengikut serta orang ramai mendoakan perjalanannya di permudahkan.

“Plese doa for me Malaysia. Last minute Caprice dapat kebenaran untuk masuk ke Cairo-Gaza…Cuma kita kena fly sorang-sorang malam ni,” katanya.

‘Bukan sebab Ebit Lew, ini gangguan pihak luar’

Terus menjadi sohor kini dalam media sosial sejak beberapa hari lalu, penyanyi, Caprice berharap hubungannya dengan Ustaz Ebit Lew pulih.

Luahnya melalui Instagram Story, Caprice berkata, konflik antaranya dengan Ustaz Ebit Lew bukan disebabkan masalah kemurungan dialami.

Namun katanya, semuanya berlaku kerana kecewa usaha jihadnya diganggu pihak luar.

Dia juga akan membuat pendedahan mengenai apa yang berlaku di Gaza, Rabu ini.

Malah, Caprice menafikan dia dengki terhadap pendakwah itu.

Caprice sebelum ini mencetuskan kontroversi apabila mendedahkan tegurannya kepada Ustaz Ebit Lew mengenai cara pendakwah itu menghulurkan bantuan di Gaza.

‘Kenapa hendak kritik dia (Ebit Lew) ketika ini?’

PETALING JAYA: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melahirkan rasa simpatinya terhadap pendakwah terkenal, Ustaz Ebit Liew yang terpalit dengan kontroversi ‘hubungan dingin’ bersama seorang penyanyi rap.

Najib dalam akaun Facebook miliknya menulis: “Ustaz baru sahaja kehilangan arwah ayah tersayang. Kenapa pula hendak kritik dia pada ketika ini?”

Beliau seterusnya menulis: “I stand with you, Ebit Lew”.

Umum mengetahui penyanyi rap, Caprice dikatakan menegur perilaku Ebit ketika dalam misi kemanusiaan di Gaza, baru-baru ini.

Susulan teguran secara terbuka itu, Caprice mendedahkan dia disekat daripada mengikuti akaun Instagram Ebit.

GAMBAR dikongsi Najib Tun Razak di Facebook bersama Ustaz Ebit Lew.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*