Kambing disyaki ‘dir0gol’ hingga m4ti. Ramai terkejvt dpt tahu identiti pelakv

Seorang lelaki warga emas berusia 60 tahun ditahan polis selepas disyaki mer0g0l seekor kambing hingga menyebabkan haiwan terbabit m4ti di Kampung Sungai Buaya, Serendah, Hulu Selangor, semalam.

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Arsad Kamaruddin berkata, pihaknya menerima laporan daripada seorang wanita tempatan yang memaklumkan mendengar kambingnya mengeluarkan bunyi pelik dan melihat suspek yang dikenali itu dalam keadaan separuh b0gel sebelum melarikan diri.

Katanya, dalam kejadian kira-kira 1.30 tengah hari itu wanita berusia 45 tahun itu juga mendapati kambing betina peliharaannya sudah mati.

“Susulan laporan polis yang diterima, sepasukan anggota Bahagian Siasatan Jen4yah Ibu Pejabat Polis Daerah Hulu Selangor men4han suspek hari ini.

“Suspek yang berusia 60 tahun itu dit4han di sebuah kawasan semak di Jalan Tengah, Kampung Sungai Buaya, Serendah pada jam 10.50 pagi tadi.

“Semakan mendapati suspek mempunyai rekod jen4yah lampau berkaitan kes jen4yah,” katanya ketika dihubungi Malaysiakini, hari ini.

Tambahnya Sepasukan anggota daripada Unit Forensik Polis Selangor dan Jabatan Veterinar Kuala Kubu Bharu turut ke lokasi kej4dian untuk menjalankan sias4tan.

Jelas Arsad, suspek akan direman di Mahkamah Sesyen Kuala Kubu Bharu, esok untuk sias4tan lanjut mengikut Seksyen 377 Kanun Keseks4an dan Seksyen 289 kanun sama.

“Kambing yang m4ti itu dihantar ke makmal Jabatan Veterinar untuk analisis dan bed4h si4sat.

“Semakan mendapatu suspek mempunyai rekod lampau yang membabitkan kes jen4yah.

“Berikutan penah4nan suspek, kita percaya berjaya menyelesaikan kes ini, sekali gus mengurangkan kegusaran masyarakat setempat,” katanya.

Sebagai rekod jika sabit kesal4han, suspek boleh dihuk.um penj4ra selama tempoh sehingga 20 tahun, dend.a atau seb4t.

Bagi kesal4han melakukan kecu4ian berkenaan dengan haiwan boleh dipenja4ra hingga tempoh enam bulan, denda hingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*