‘Kak Nita Ucap Selamat Tinggal’

KUALA LUMPUR: Perginya tanpa secebis pesanan. Kehilangan penyanyi bertaraf superstar, Anita Sarawak, 69, dari radar dunia hiburan menimbulkan 1,001 persoalan yang berlalu tanpa jawapan pasti.

Jejak Anita atau lebih mesra disapa Kak Nita dan suaminya, Mahathir Abdullah sukar dihidu, malah, tiada siapa berjaya menyelongkar kehidupan sebenar penyanyi yang popular menerusi lagu Akhirnya Kini Pasti dan Seksis itu selepas menghilangkan diri pada penghujung 2010.

Selama 12 tahun lalu pelbagai spekulasi bertebaran, malah, mula timbul cerita rekaan ditokok-tambah bagi menghangatkan tragedi ‘kehilangan’ anak kepada seniman Allahyarham Datuk S Roomai Noor dan seniwati Allahyarham Siput Sarawak itu.

Sejauh manakah kebenaran berita perceraian, merajuk dengan stesen televisyen (TV), bertukar imej bertudung, menetap di Singapura, mendapatkan rawatan penyakit kanser di Malaysia serta pelbagai versi cerita yang tidak masuk akal?

Memegang utuh nilai persahabatan selama lebih 30 tahun, Kak Nita atau nama sebenarnya, Ithnaini Mohd Taib dalam diam menghubungi rakan baik yang juga bekas wartawan hiburan The New Straits Times (NST), Shuib Taib, sejak tahun lalu.

Tiga kali pelakon filem Dua Kali Lima dan Diva Popular itu menghubunginya, namun, Shuib ‘terpaksa’ mengunci mulut demi akur janji, amanah dan pesanan Kak Nita agar cerita mengenainya tidak dikongsi serta diuar-uarkan.

Namun, berita mengenai Kak Nita menghubungi Shuib dan bekas editor hiburan yang juga penulis lirik dan skrip, Roslen Fadzil pada Syawal lalu terbongkar serta tular dalam media sosial.

Malah, kebanyakan portal hiburan tempatan dan antarabangsa melaporkannya hingga menjadi ‘trending’ di seluruh dunia.

Usaha BH memujuk Shuib berkongsi cerita mengenai rakan baiknya itu bukan mudah, namun akhirnya tidak sia-sia, walaupun banyak rahsia enggan didedahkan.

Akhirnya kini pasti, misteri kehilangan Kak Nita terjawab apabila Shuib sedia berkongsi luahan hati Kak Nita kepadanya.

Shuib berkata, dia terputus hubungan dengan Kak Nita seperti kenalan lain sejak bintang kelahiran Singapura itu menghilangkan diri.

“Namun, saya tidak pernah berputus asa menghantar ucapan hari jadi kepada Kak Nita atau Mahathir, setiap tahun dalam media sosial.

“Tetapi, tiada satu pun ucapan mendapat balasan selama ini. Sebagai rakan baik, saya tidak putus berdoa agar Allah buka pintu hati mereka menghubungi saya. Namun, akhirnya Allah kabulkan doa selepas lebih 11 tahun menanti.

“Seperti biasa tanpa mengharapkan apa-apa, saya menghantar ucapan selamat hari jadi kepada Mahathir pada Jun, tahun lalu.

“Namun, saya tak sangka, akhirnya Mahathir membalasnya,” katanya secara eksklusif kepada BH Online.

Bercerita lanjut, Shuib berkata, dia terkejut apabila bangun tidur melihat wajah Mahathir terpapar pada skrin telefon bimbitnya.

“Thank you Shuib. We often talk about you, a very special person. Blessings to you and your family,” tulis Mahathir. (Terima kasih Shuib. Kami selalu bercakap mengenai kamu, insan istimewa. Berkat kepada kamu dan keluarga).

Shuib berkata, Mahathir meminta nombor telefonnya selepas membalas mesej.

“Selepas memberikan nombor telefon, saya menerima panggilan pada hari sama iaitu 23 Jun, tahun lalu.

“Di hujung talian, saya mendengar suara ceria Kak Nita. Sejujurnya, saya seperti tidak percaya sehingga menitiskan air mata.

“Kami berbual panjang sambil menangis dan ketawa. Kak Nita mendedahkan puncanya merajuk dan meninggalkan Malaysia pada penghujung 2010.

“Kak Nita menyatakan apa yang terbuku di hati. Namun, biarlah ia menjadi rahsia kami,” katanya.

Shuib mendedahkan, Kak Nita memberitahunya Allah tunjuk satu persatu kejadian yang berlaku dalam masa serentak sehingga membuatkannya tekad pulang ke Amerika Syarikat (AS).

“Apa yang dapat dikatakan, ada berlaku beberapa kejadian yang membuatkan Kak Nita terlalu kecewa. Allah tunjuk satu persatu dalam masa sama.

“Usah persoalkan mengenai kejadian yang berlaku. Saya tidak akan buka mulut berkongsi, ia terlalu peribadi untuk didedahkan.

“Saya menghormati permintaan Kak Nita. Apa yang pasti, itulah masa yang sesuai untuknya mengundurkan diri pada saat pulang ke AS,” katanya.

Shuib berkata, dia pernah bertanya kepada Kak Nita tidakkah rindu menyanyi semula.

“Kak Nita menyatakannya bahagia dengan kehidupan hari ini. Beliau hanya menyanyi ketika memandu kereta.

“Beliau juga menegaskan sudah bersara dan meninggalkan dunia nyanyian sepenuhnya.

“Sejujurnya, Kak Nita sudah lama berhasrat mahu bersara, sejak 2000 lagi. Namun, Mahathir tidak memberi galakan kerana masih mahu melihat Kak Nita aktif di pentas ‘showbiz’.

“Jadi, pemergian Kak Nita pada 2010 adalah masa yang sudah tertulis buatnya mengucapkan selamat tinggal kepada dunia seni,” katanya.

Shuib berkata, Kak Nita meluahkan kekecewaan apabila membaca g0sip bukan-bukan mengenainya di laman maya.

“Kak Nita terluka apabila timbul gosip percer4ian, sakit, muflis dan banyak hutang. Paling menyedihkannya, berita beliau meninggal dunia.

“Beliau juga manusia biasa yang mempunyai hati dan perasaan. Sudah tentu hatinya terluka apabila timbul cerita rekaan yang ditokok-tambah,” katanya.

Ketika mengulas tidakkah Kak Nita mahu kembali ke Malaysia, Shuib menyatakan, Allah sahaja yang tahu.

Shuib berkata, Kak Nita sihat dan gembira dengan kehidupannya.

“Kak Nita mempunyai hobi baru, iaitu berkebun. Beliau gembira bercerita mengenai tanaman sekeliling rumah semakin membesar.

“Kini, Kak Nita ada banyak masa menjalankan tanggungjawab sebagai isteri seperti memasak dan menjaga suami. Mahathir pula mulai menerokai bidang baharu apabila banyak menghasilkan filem pendek.

“Mahathir juga masih bergiat aktif dalam perniagaan hartanah.

“Kak Nita sempat menitipkan pesan agar mengingatinya dan Mahathir jika makan durian ketika menghubungi saya pada Syawal lalu untuk mengucapkan selamat hari raya.

“Secara kebetulan, saya bersama Roslen berada di Pulau Pinang. Apapun, saya bersyukur Kak Nita sihat, selamat dan bahagia dengan kehidupannya, walaupun menjauhi dunia glamor,” katanya.

Shuib berkata, dia menganggap rezeki dan menjadi insan terpilih apabila Kak Nita berkongsi cerita.

“Beliau adalah seorang superstar dan bintang ternama yang akhirnya menjadi kawan baik. Saya memang meminati Kak Nita sejak kecil.

“Saya kenal Kak Nita sejak melanjutkan pengajian di London, England pada 1980-an. Saya pernah lima kali menghubungi Kak Nita di Las Vegas ketika zaman belajar untuk meminta autograf.

“Bayangkan, saya kenal Kak Nita dari zaman tiada apa-apa, tetapi beliau tetap melayan saya dengan baik.

“Kali pertama kami bertemu apabila saya menyaksikan persembahannya di Kelab Paddock, Hotel KL Hilton pada 1989 selepas pulang ke Malaysia,” katanya.

Sebelum itu, katanya, Kak Nita berpesan memintanya hantar nota ketika mereka berbual di telefon.

“Jadi, saya minta seorang pelayan menghantarkan nota kepada Kak Nita apabila tiba di hotel.

“Kak Nita menghantar setiausaha, Kathy Bunting mencari saya di meja. Kak Nita minta saya datang ke bilik suite yang menjadi penginapannya selepas 10 minit persembahan selesai.

“Detik indah pada 30 Disember 1989 akan saya kenang sampai m4ti. Selama ini, saya hanya berangan-angan mahu menemui Kak Nita, tetapi akhirnya jadi kenyataan,” katanya.

Sementara itu, Roslen berkata, masih terngiang-ngiang suara Kak Nita di hujung talian ketika berbual dengannya pada 8 Mei lalu, jam 6.30 petang.

“Kak Nita menghubungi Shuib terlebih dahulu. Secara kebetulan, saya bersama Shuib beraya di Pulau Pinang selama beberapa hari.

“Ketika itu, saya tertidur dalam kereta. Secara tiba-tiba, Shuib mengejutkan saya dan minta melihat siapa yang menghubunginya.

“Dalam keadaan ‘mamai’, saya dengar suara Kak Nita dan Mahathir di hujung talian. Saya sangat terkejut mendengar suara yang sudah lama dirindui,” katanya yang mula mengenali Kak Nita sejak 1990 dan hubungan semakin akrab apabila terbabit dalam penganjuran Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) pada 2000.

Roslen berkata, Kak Nita memberitahu keadaannya dan Mahathir sihat, sangat merinduinya.

“Beliau juga mohon maaf sebab sudah terlalu lama tidak berhubung. Kak Nita menegaskan mempunyai alasan tertentu punca menghilangkan diri.

“Namun, Kak Nita dan Mahathir gembira dengan kehidupannya yang jauh daripada kerdipan dunia glamor dan lebih banyak menjelajah ke seluruh dunia,” katanya.

Diajukan persoalan adakah Kak Nita berada di Las Vegas, Roslen enggan mengulasnya.

“Saya sendiri tidak sempat bertanya. Saya terlalu gembira menerima panggilan Kak Nita, namun, saya percaya beliau dan Mahathir kini menetap di Amerika Syarikat.

“Bagi saya, apa yang lebih penting, Kak Nita sihat dan selamat, tidak seperti gosip yang tular. Syukur dengar Kak Nita

bahagia bersama Mahathir hingga saat ini.

“Dan tanda ingatan Kak Nita dan Mahathir pada kenalan di Malaysia sangat berharga. Kita perlu menghormati privasi, tak perlulah mengganggu kehidupan mereka.

“Di mana pun mereka berada, itu tidak lagi penting. Cukup besar rahmat apabila mereka masih ingat pada kami,” katanya.

Mengakhiri perbualan, Roslen berkata, Kak Nita mengambil kesempatan mengucapkan selamat hari raya, maaf zahir batin kepada semua kenalannya di Malaysia.

Bulan lalu, HIP melaporkan, adik Anita, Noor Kumalasari terkilan Kak Nita seakan menjauh diri dan tidak pernah menghubunginya sejak 2014.

Noor mendakwa sudah lapan tahun Kak Nita menjauhi dirinya dan sejak itu, beliau tidak menerima panggilan ucapan hari jadi seperti sering dilakukan setiap tahun.

Noor yang meraih trofi Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat, ABPBH 31 dilaporkan berkata, sebelum mengambil keputusan pulang ke Las Vegas, Kak Nita sering menghubunginya untuk meluahkan perasan, terutama mengenai kerjaya seni.

Kak Nita kini berusia 70 tahun dan dilahirkan di Singapura pada 23 Mac 1952.

Aktif dalam dunia seni sejak 1966 dan merakamkan album pertama With A Lot O’ Soul pada usia 17 tahun.

Berkahwin dengan jejaka kelahiran British, Mahathir atau nama asal, Martin Cox pada 2001.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber:BH

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*